Bewust met boodschappen

Open de koelkast in een gemiddeld huishouden en er ligt wel een kliekje ergens achteraf in een hoekje verstopt. Wat groenten, een bakje met restjes van de vorige dag, een losse tomaat of halve komkommer. We herkennen het allemaal. Weggooien is zonde, maar toch belanden de restjes negen van de tien keer in de kliko. Ons advies? Niet doen!


Inhoud van dit artikel


Soep en kliekjes

Groenten die niet meer uiterst vers zijn, zijn nog prima te verwerken in een soep. Maak bijvoorbeeld een groentesoep met bouillon. Of pureer een gekookte aardappel, wortel of courgette voor een wat dikkere soep. Overrijp of beschadigd fruit is makkelijk te verwerken in een smoothie. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld bananen, kiwi’s of aardbeien in de blender. Een gezond tussendoortje. Doe er in de zomer een ijsklontje bij en het brengt ook nog verkoeling.

Geef brood dat niet meer zo vers is nog een kans: maak een tosti of een wentelteefje. Of maak er croutons van. Verwerk etensrestjes in een nieuw gerecht of eet het de volgende dag als lunch. Nog wat kliekjestips: laat de kliekjes snel afkoelen en plaats ze daarna direct in de koelkast of vriezer. Eet kliekjes na 2 dagen niet meer op. Kijk eens op een receptensite of app wat er nog voor lekkers te maken is met een restje rijst, fruit of groenten.

(Terug naar boven)


Houdbaarheidsdatum

Wanneer we boodschappen doen, zijn we vaak geneigd om producten te kiezen met een houdbaarheidsdatum die wat verder weg ligt dan morgen of overmorgen. Veel klanten schuiven het voorste rijtje producten zelfs aan de kant om vervolgens achterin een product te kiezen met de langste houdbaarheid. Dit is echter helemaal niet nodig en ook nog eens slecht voor het milieu. Als alle klanten de producten met een kortere houdbaarheid mijden, dan kunnen die uiteindelijk niet meer verkocht worden. Zo belanden prima producten op den duur massaal bij het afval. Niet echt duurzaam, maar er is nog een reden waarom we dit niet moeten willen.

Vaak zijn de producten waarvan de houdbaarheid ten einde loopt ook nog eens afgeprijsd. Hoewel ze nog zeker 1 of 2 dagen in prima staat zijn. Als je weet dat je boodschappen nog diezelfde dag gegeten worden, kun je dus net zo goed het afgeprijsde artikel nemen. Let er eens op in de supermarkt en bespaar structureel enkele euro’s.

(Terug naar boven)


Goedkoop alternatief

Het is gebleken dat veel klanten hun boodschappen doen op de automatische piloot. Dat wil zeggen, ze nemen vaak dezelfde route in de supermarkt. En pakken vaak ook dezelfde producten of merken uit het schap. Niet meer doen! Neem de volgende keer eens de tijd om wat verder te kijken.

Veel A-merken hebben een goedkoper alternatief. Alleen staan deze alternatieven bijna altijd onderin het schap. De kwaliteit hoeft zeker niet minder te zijn. Neem de proef op de som en kijk of je gezin thuis merkt dat je goedkopere producten hebt gekocht. Dit zal zeker niet voor alle producten gelden, maar duurder is vanzelfsprekend niet altijd lekkerder of beter.

(Terug naar boven)


Nog meer besparen?

Wij zijn van mening dat iedereen een laag energietarief zou moeten betalen. Wilt u net als duizenden andere huishoudens honderden euro’s besparen op uw energierekening? Klik hier voor een gratis energievergelijking.


Laat een reactie achter